Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Bitcoin är nu nästan uppe i 10 000 dollar.

Bitcoin är nu nästan uppe i 10 000 dollar.

Tidigt på måndagsmorgonen kostade ett bitcoin omkring 9200 dollar. Efter det tog det ordentlig fart och priset på kryptovalutan har gått upp stadigt under helgen för att i dag handlas för strax under 10 000 dollar.

Jämfört med för en månad sedan har priset gått upp med över 50 procent. En av orsakerna anses vara att terminsbörsen Chicago Mercantile Exchange meddelat att det snart blir möjligt med terminshandel på bitcoins värdeutveckling.

Terminer gör det bland annat möjligt att spekulera i om kursen kommer gå upp eller ner med en kraftig hävstång. Men det viktiga är att när en så stor aktör börjar anamma bitcoin ger det en helt ny legitimitet.

Den stora prisuppgången har också lockat till sig många nya spekulanter – till exempel fick Coinbase som är det största växlingskontoret i USA 100 000 nya registrerade kunder på bara tre dagar förra veckan, enligt CNBC.

Samtidigt ökar det rädslan för att bitcoin är inne i en bubbla. I en undersökning bland finanschefer som CNBC har gjort svarade strax under en tredjedel att bitcoin är något att räkna med men att det just nu är inne i en finansiell bubbla. Ungefär lika många ansåg att bitcoin är att jämställa med ett bedrägeri.

Vägen uppåt för den virtuella valutan, som saknar både sedlar och mynt, har dock varit skakig. Men förväntningar om att investerare och hedgefonder med stora tillgångar är på väg att investera i kryptovalutan har eldat på den senaste tidens uppgång. Andra skäl som anges är att världens största aktör inom termins- och optionshandel, CME Group, innan årets slut planerar att starta terminshandel i bitcoin.

Under hösten har också den ursprungliga bitcoin-valutan delats upp i två: bitcoin cash som står i cirka 1 600 dollar och bitcoin core som är den som nu värderas till cirka 9 600 dollar.

Fakta: Detta är bitcoin

Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Marknadsvärdet på en bitcoin ligger den 27 november 2017 runt 9 600 dollar, motsvarande knappt 80 000 kronor, per bitcoin. Vid årsskiftet kostade en bitcoin 978 dollar.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.