Bitcoin

Vad gör Bitcoin unikt?

Bitcoin är den digitala världens svar på guld. Pengar som kan användas var som helst, när som helst, av vem som helst och där ingen stat, bank eller företag kontrollerar utgivningen eller transaktionerna. Till skillnad från guld är det dock enkelt och snabbt att skicka bitcoin tvärs över världen.

I en värld där meddelanden och information kan skickas globalt på några sekunder känns det självklart att det ska

Vad kan man köpa med Bitcoin?

I Sverige tar ytterst få butiker/företag emot Bitcoin. Det listas ett 20-tal svenska företag på forumet Bitcoin.se som tar emot Bitcoin för köp. En hel del utländska webbutiker tar emot valutan.

Hur får man tag på Bitcoin?

Man skapar en digital plånbok på nätet (t.ex. via Mt.Gox, My Wallet, StrongCoin) och får en unik Bitcoinadress. Sen köper man Bitcoin genom en banköverföring via ett växlingskontor. Hos Finansinspektionen finns det registrerade växlingskontor som t.ex. Goobit, Safello, och BTC Exchange. De är ej under tillsyn av Finansinspektionen.

Du kan även köpa det via oss.

Varje användares bitcoin sparas i en plånboksfil på användarens dator som

innehåller ett antal bitcoinadresser. Bitcoin kan skickas över internet till vem som helst med en bitcoinadress, och på så sätt användas som betalning.

Hur bestäms värdet på Bitcoin?

Det styrs av tillgång och efterfrågan. Valutan kan köpas och säljas med ”vanliga” pengar på börser.

Hur skapas nya Bitcoin?

Problemet med vanliga pengar är att en stat kan i princip trycka upp hur många sedlar de vill. Det skapar inflation och värdefall.

Bitcoin är en kryptovaluta där det satts ett tak på 21 miljoner bitcoins. Alla finns inte i omlopp än utan skapas med hjälp av så kallad mining. Användare upplåter sina datorer för att genomföra beräkningar och överföringar. Vid lyckade beräkningar delas nya bitcoins ut som belöning. Belöningen minskar successivt för att handeln med bitcoins inte ska slå i taket förrän 2040.

Fördelar & Nackdelar

Fördelar?

  • Det finns ingen central utgivare vilket ska skydda oss mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. Det är omöjligt för t.ex. myndigheter att manipulera värdet av Bitcoins eller producera fler i syfte att framkalla inflation.
  • Man slipper transaktionsavgifter och långa överföringstider.

Nackdelar?

  • Ingen bank eller myndighet garanterar eller övervakar dina bitcoins. Blir ditt konto kapat t.ex. går dina pengar förlorade.
  • De senaste månaderna har värdet på bitcoins ökat rejält och varierar kraftigt dag till dag. Skulle systemet krascha finns inget som garanterar att du får ut dina bitcoins.

Idag finns det cirka 12 miljoner bitcoins och systemet är programmerat för att skapa maximalt 21 miljoner bitcoins

MINING

Mining är processen då Bitcoinsnätverket verifierar alla transaktioner som sker. Normalt inom finansiella institut behövs en mellanpart som godkänner de olika transaktioner som sker. Önskar du överföra 10 000kr till en vän i ett annat land tar transaktionen oftast ett par dagar då en mellanhand (bank, Wester Union etc.) ska godkänna din överföring.

Med Bitcoins och kryptovalutor behövs ingen mellanhand och transaktionen genomförs inom i genomsnitt 60-120 minuter beroende på antalet transaktioner som sker.

De personer som väljer att upplåta sin datorkraft samt energi (el) hjälper till att verifiera de transaktioner som görs. Miningprocessen säkerställer att ingen dubbelspendering av Bitcoins sker. All transaktionsinformation samlas i ett block som byggs på de tidigare verifierade blocken. När en ”miner” har verifierat x antal transaktioner och samtidigt lyckats lösa en algoritm (komplicerat matematiskt problem) belönas ”minern” med Bitcoins som tack hjälpen.

VILKA ANDRA KRYPTOVALUTOR FINNS DET?

Det finns över 3000 olika kryptovalutor idag men nya tillkommer hela tiden. De mest kända är Bitcoins, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Dash, Monero, ZCash, Ripple, IOTA m fl. Många kommer att självdö inom de närmaste åren då de inte fyller någon större funktion. Bitcoins och de andra stora kryptovalutor kommer sannoligen att finnas kvar ett tag till.

Hur man investerar i Kryptovalutor (Läs Mer)
Har du investerat i Onecoin (Läs Mer)
Hur du tar ut Kryptovalutir (Läs Mer)
Bästa GPU för Mining (Läs Mer)
Bästa Krypto-wallet (Läs Mer)
Regler hos skatteverket (Läs mer)
Sveriges Bitcoins ATM Maskiner (Läs Mer)
4 Valutor du inte säljer fram till 2020 (Läs Mer)

Huvudsidan