Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

En introduktion till kryptovärlden

Hur började egentligen allt?

De flesta betalningssystem verkar på ett centraliserat nätverk. Problemet med detta är att dyra och onödiga avgifter tillkommer. Vanligtvis hanteras betalningssystemet av en central server som håller reda på dina innehav, det vill säga ditt kreditkort eller/och bank. Det kan även ta flera dagar för en bank att genomföra en transaktion med en annan bank vilket resulterar i att transaktionerna både blir dyra och tidskrävande.

En programmerare som kallar sig själv Satoshi Nakamoto har framgångsrikt hittat ett sätt att bygga ett decentraliserat digitalt betalningssystem, och därför kan ett centraliserat system bli överflödigt. Han beskriver det på ett överraskande enkelt sätt i sitt white paper för Bitcoin. Du borde läsa det innan du köper Bitcoins.

Ett decentraliserat system innebär att nätverkets motor är användarna utan en tredje part, myndighet eller mellanhand som kontrollerar det. Varken centralbanker eller regeringar har kontroll eller makt över systemet.

Vad är då Kryptovalutor och blockkedjan?

Kryptovalutor är digitala valutor som på ett säkert sätt kan användas till att digitalt överföra pengar mellan personer, utan behovet att använda mellanhänder eller tredje parter, såsom banker eller Visa, för att verifiera att du skickat pengar och att pengarna således inte är dina längre. Du bör läsa den meningen igen, sakta. Det ska även tilläggas att transaktioner genom de digitala valutorna sker betydligt fortare till en bråkdel av kostnaden, eftersom onödiga och dyra transaktionskostnader försvinner.

Blockkedjan är i sin tur ett bokföringssystem, där alla transaktioner förvaras. Tusentals datorer runt om i världen är sammanlänkade och utgör detta bokföringssystem. De läser av transaktioner och uppdateras regelbundet med några få minuter mellan uppdateringarna. Nätverket av datorer som är sammanlänkade på ett sådant sätt kallas för en blockkedja. Du kan lita på den eftersom det betyder att varje enskild transaktion har blivit verifierad gång efter gång av alla involverade datorer (blockkedjan). Med tusentals sammanlänkade datorer världen över, som ger ifrån sig samma information, är bokföringssystemets integritet säkerställd. Varje enskild kryptovaluta använder sig av olika blockkedjor, men det finns även blockkedjor som delas av olika kryptovalutor.

Föreställ dig att jag skickar 10 kronor till dig och att du sedan skickar dem till någon annan. På något sätt måste någon hålla koll på dessa transaktionerna, för att undvika att någon förfalskar transaktionen eller att någon säger att de inte fått pengarna. Historiskt, har centralbanker eller banker haft kontroll på transaktionerna genom ett bokföringssystem. Detta är baserat på ett centraliserat system. Med Bitcoin, som är den vanligaste digitala valutan, har det centraliserade systemet vänts upp och ned. Istället för ett centraliserat system som kontrollerar bokföringssystemet, så har nu varenda av de tusentals datorerna i blockkedjan en egen kopia av bokföringssystemet. Varje enskild transaktion förvaras där, från den första transaktionen till den senaste. Detta är ett decentraliserat system som kallas för blockkedjan.

Skulle du vilja veta mer om kryptovärlden och vilka möjligheter som finns kan du vara med på webinaret som jag håller ikväll.

Tid: Ikväll 20.00 – 21.30.

Hur? – Webinar, du anmäler dig via länken och trycker sedan på den, på dator eller mobil, vid utsat tid.

Skribent: Dennis Sahlström