Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Fördelar med Kryptovalutor – Del 2

Fördelar med Kryptovalutor – del 2

Lägre risk med kryptovalutor än med traditionella valutor

Nu för tiden går majoriteten inte runt med fysiska pengar. I stället används olika typer av kreditkort, betalkort och andra digitala betalsätt som är tillgängliga som nationernas betalningsmetoder. Det är inget fel med det, men om exempelvis en butiks anslutning till betalservern är avstängd eller om deras kortmaskin är ur funktion, och du inte har några kontanter, kan du inte betala.

När du använder ditt kort ger du faktiskt slutmottagaren tillgång till hela krediten på kortet oavsett hur liten transaktionen är, även om det är mycket ovanligt så kan det inträffa. Faktumet att du ger någon ditt kort som får tillgång till ditt konto kan innebära en viss form av säkerhetsrisk. Olika typer av bedrägerier och kapningar av kort sker dagligen. Trots en sådan säkerhetsbrist så anses kreditkort som en säker betalningsmetod eftersom olika åtgärder används, såsom pinkoder. Vid användandet av pinkoden i en affär initieras betalningen och den bestämda summan dras från kortet utifrån den angivna informationen. Det ska dock tilläggas att VISA och Mastercard har försäkringar på sina kort och om ditt kort blir kapat – får du ersättning.

Kryptovalutor fungerar annorlunda. Istället för att affären drar pengar från kortet vid en betalning så trycks den avtalade summan ut från kontot för att betalas till, eller tas emot av, andra kryptoinnehavare utan att ytterligare information behövs.

Betalningar är möjliga utan att din personliga information är knuten till dig eller transaktionen. Istället för att motparter kan ta pengar från ditt kort genom att använda det så har du själv kontroll över transaktionerna. Ditt konto kan säkerhetskopieras och krypteras för att säkerställa säkerheten av dina pengar.
Genom att tillåta användare att kontrollera sina transaktioner bidrar de till att hålla Bitcoin, Ethereum eller andra större krypteringsvalutor säkra för nätverket.

Skydd från bedrägeri

Vi hör ofta om fall där någons betalkort använts av andra personer än ägaren. När hen kontaktar kortets utgivare konstateras det att transaktioner genomförts utan hens samtycke. Det här är vad vi kallar ett bedrägerifall.
För det mesta kommer förövarna av dessa bedrägerier undan med brotten eftersom det inte är lätt att spåra bedrägerierna tillbaka till förövarna. Det är dessutom svårt att få myndigheterna att inleda en utredning på grund av att det är en så pass stor utmaning att hitta förövarna.

Det är dock inte lönsamt att använda kryptovalutor för bedrägerier på grund av att dina personuppgifter hålls gömda för nyfikna ögon och skyddar dig därmed mot identitetsstöld.
Kom ihåg att kryptovalutor är en form av digitala pengar, skapad från koder. Individuella kryptovalutor är som nämnts, digitala och kan inte förfalskas av avsändaren.
Transaktionerna kan inte göras ogjorda och de bär inte någon personlig information med sig. Detta garanterar säkerheten och privatpersoner liksom företagare skyddas mot eventuella förluster som kan uppstå genom bedrägerier.

Det är mycket svårt att fuska med kryptovalutorna på grund av deras decentraliserade system och det befintliga blockkedjesystemet. Systemen kan inte manipuleras av någon, privatperson som organisation, tack vare att de är kryptografiskt säkra. Alla datorer har en kopia av alla transaktioner och datorerna pratar kontinuerligt med varandra. Detta är det säkraste sättet att genomföra transaktioner på, eftersom ingen kan hacka blockkedjan och göra förändringar.

Om någon skulle vilja bryta sig in i blockkedjan skulle de slösa bort sin tid. Det tar både tid och energi att bara hacka ett fåtal av de tusentals datorerna vilket är onödigt då informationen på majoriteten av datorerna alltid vinner. Så för att hacka Bitcoins blockkedja exempelvis, skulle de behöva komma åt 51% av datorerna runt om i världen som utgör blockkedjan för att göra en förändring. Datorkraften som behövs för att utföra angreppet gör det näst intill omöjligt och det skulle även ta lång tid att genomföra. Blockkedjan uppdateras och förnyar informationen var och varannan minut vilket ger en hacker några få minuter på sig att hacka alla datorer innan hen måste börja om. Alltså måste de inte bara hacka 51% av de tusentals datorerna runt om i världen som utgör blockkedjan, utan även göra detta under en väldigt begränsad tid.

Skribent: Dennis Sahlström