Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1

Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1

Nu eftersom det inte är så mycket action på kryptomarknaden kommer jag under kommande dagar kommer jag lägga upp en serie om vilka fördelar vi ser med Bitcoin och inte minst, kryptovalutor.

Kryptovalutor har många tilltalande fördelar. En del av dessa är tack vare den tidigare nämnda blockkedjetekniken. Det är en strikt process med krypterade transaktioner och övervakning. Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1 Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1 Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1

En översikt över pengars historia

Sedan mänsklighetens början har människor använt någonting sällsynt som en källa för värde. I början förekom byteshandel där människor bytte ett objekt till ett annat. Men hur kan du köpa en ko om du bara har två kycklingar? En tredje faktor behövdes, så de använde de mest sällsynta snäckskal som fanns. Sedan kom mynt av ädla metaller. I början hade mynt inte ett värde stämplat på dem, utan värdet utgjordes av vikten. Först senare stämplades mynten.

Efter hand utvecklades nya metoder och det som efterföljde mynten var sedlar som innehåll det motsvarande värdet i guld. Tanken var att du skulle kunna gå till din bank och fråga efter en viss mängd pengar och få motsvarigheten i guldsedlar. Så småningom tog man bort guldet och resultatet blev sedlar som inte innehöll något faktiskt värde vilket medförde att pengar kunde tillverkas i oändliga mängder. Detta är systemet av Fiat pengar som vi använder i dagens samhälle.

Problemet är att Fiat pengar inte är sällsynta. Obegränsat med pengar kan skrivas ut vilket resulterar i att värdet minskar varje år. Det som visat sig bibehålla sitt värde är ädelmetaller såsom guld. Men Guld är inte lätt att lagra, inte lätt att dela upp i mindre delar och inte lätt att transportera.
Sällsynthet är en viktig del av kryptovalutor. Till exempel kommer den största kryptovalutan Bitcoin, som redan nämnts, endast kunna bestå av 21 miljoner stycken vilket betyder att sällsynthet är en del av systemet. Då kan det dessutom vara så att runt 5 miljoner försvunnit på olika vis vilket gör att det totala antalet endast är 17 miljoner.

Ingen tredje part är involverad i Kryptovalutor

Det finns alltid en process som du måste gå igenom när du använder traditionella pengar för att köpa dig en ny egendom, skapa ett eget företag eller köpa en ny bil etc. På ett eller annat sätt så kräver processen involvering från en tredje part, såsom advokater eller ägaren till en egendom, men även externa faktorer påverkar såsom förseningar, dokumentation och extra avgifter. Processen medför allt som oftast förbrukning av onödig tid, pengar, energi och kan i flera fall leda till en så pass komplex process att man slutligen ger upp.

Nyligen ville jag skicka pengar till USA. För att kunna göra det, var jag tvungen att ringa till banken. Jag satt fast i en telefonkö och lyssnade på musik i över åtta minuter för att ens kunna påbörja processen. Jag debiterades sedan för att skicka pengarna plus en orimlig valutakurs som inte ens var snarlik den reella. Slutligen, eftersom transaktionen skedde via något som kallas en mellanhandsbank, fick jag veta att även den banken troligtvis skulle debitera mig. Pengarna skulle dessutom ta 3–5 arbetsdagar att skicka. Eftersom det var en stor summa kostar det hela förmodligen mig över $200 och om du inkluderar valutakostnaden, kanske mer. Jag gick med på det eftersom det inte fanns några andra alternativ.

Med kryptos kan jag skicka Bitcoins direkt till den andra personen från min dator till deras dator via internet inom 10 minuter. Det finns inga valutakostnader, ingen valutaväxling, inga mellanhänder etc. Det hela kostar dessutom enbart runt $10.

Vill du därmed spara mycket tid och pengar är kryptovalutor det bästa alternativet. Kort sagt, du har kontroll över dina egna pengar genom att använda kryptovalutor som är det decentraliserade systemet. Det är möjligt att kunna betala och ta emot pengar var som helst i världen oavsett tid på dygnet. Dina transaktioner är praktiskt taget immuna mot regeringens inflytande, med minimala bearbetningsavgifter, vilket medför att användarna slipper betala extra avgifter till banker eller finansiella institut.

Föreställ er nu detta i varje del av samhället – från juridiska avtal mellan två företag till att skicka pengar över hela världen. Från att ha pengar i säkerhet vid köp av hus till online betalningar. I grund och botten, att kunna göra det enklare i alla delar av samhället där det för närvarande finns en mellanhand som antingen saktar ner processen eller gör den dyrare.

Fortsättning följer…

Skribent: Dennis Sahlström

Läs även om En introduktion till kryptovärlden

Fördelarna Med Kryptovalutor? - Del 1

Fördelarna Med Kryptovalutor? – Del 1