Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Gästinlägg: Det som talar för & mot krypto?

Världens största krypto Bitcoin har fallit från nära 20 000 dollar per styck till en lägsta nivå på nära 8000 dollar. En krasch på nästan 40%.  Är bubblan spräckt och det visade sig bara vara en fluga? Nedan listar jag mina egna tankar kring kryptovalutornas framtid.

Det som talar emot Krypto

1. Jobbigt att få tag på. Innan Coinbase så var det vanligaste sättet att få tag på Bitcoins att “mina” dem. Alltså att konfigurera sin dator till att stå påslagen hela tiden och kryptera upp block i blockkedjan, vilket kan vara väldigt jobbigt för de allra flesta att ställa in.

2. Kan inte användas i den riktiga världen. Man kan inte bara gå och köpa en kaffe med sina Bitcoins eller Ethereums. Ska man plocka ut pengarna igen måste de överföras tillbaka till banken via Coinbase eller liknande och det kan ta någon dag.

3. Långa väntetider. När hypen var som störst i December och Januari kunde det ta timmar att flytta sina bitcoins till en annan “wallet” och kostnaden till “miners” uppgick ett tag till över 100 kr. Vilken handlare väntar i timmar på att få betalt och vilken konsument är villig att betala över 100 kr i överföringsavgift?

4. Hackare. Det finns antagligen armeér av hackare som försöker stjäla ens Krypto. Regelbundet kommer nyheter om kryptobörser som blir hackade. Råkar man skriva sina private keys online är risken stor att man blir hackad och alla coins i ens wallet blir tagna.

5. Fluktuationer i pris. Man vet inte om priset kommer att öka 10% idag eller minska 10%. För trots allt så kommer fiat (vanliga) valutor att finnas kvar länge och nästan alla har mat som måste köpas och räkningar som måste betalar i fiat.

Det som talar för Krypto

1. Det blir lättare och lättare att köpa kryptovalutor. Fler och fler företag vill ge sig in på marknaden och konkurrera med Coinbase.

2. Företag som Monaco jobbar med att erbjuda Visakort med kryptovalutor som grund. Så att man kan handla med Visakortets enkelhet med köpa med kryptovalutor istället för fiat.

3. De långa väntetiderna är snart ett minne blott. Kryptosamhället är väl medveten om problemet med de långa väntetiderna och i princip alla stora kryptovalutor jobbar med att förbättra det. Ta Ethereum (världens näst största kryptovaluta) som exempel, kan idag hantera 20 transaktioner per sekund. Men jobbar på att implementera en lösning som tar detta till 1 000 000 transaktioner per sekund. Detta kan jämföras med Visa som har världens snabbaste överföringar som klarar 2000 transaktioner per sekund.

4. Säkerhet på internet har länge varit alldeles för eftersatt och det är på tiden att det görs mer. Jag gillar ordspråket “om någonting kan gå sönder så gör det det förr eller senare”, det är samma på internet. Om någonting kan bli hackat så blir det det förr eller senare. Från den ljusa sidan är det bra att kryptobörser blir hackade, det tvingar de andra att bli bättre och lära från de hackades misstag. Dessutom kommer regeringar in och sätter press på kryptobörserna att lägga mer resurser på säkerhet.

5. Prisfluktuationer kommer att finnas kvar ett tag till. Det är många traders där ute som tjänar pengar på fluktuationerna och all denna trading gör att priset rör sig mer i volatilt än det annars hade gjort. Men prisfluktuationerna för någonting bra med sig också då det ger den långsiktige chansen att gå in billigt. Man ska också komma ihåg att ca 15 miljoner av världens befolkning äger idag kryptovalutor, säkerligen har man inte investerat allt sitt kapital. Vad händer om 150 miljoner av världens befolkning köper krypto? Eller 1,5 miljarder av världens befolkning? Vad händer med priset om nästan alla har krypto?

Sammanfattningsvis

Min gissning är att priset på kryptovalutor har gått ner på grund av det bristande intresset. Än så länge kan man inte göra tillräckligt mycket och det är för svårt för en vanlig person att köpa krypto.

Det var likadant med internet och mobiltelefoner. Folk sa att varför ska man ha en telefon som man kan ha i fickan när det finns telefoner med sladd som alla ändå har. Folk sa att internet är en fluga för varför ska man kunna leta upp saker på internet när det finns uppslagsböcker. Folk säger detsamma nu, varför ska man ha kryptovalutor när man kan ha kronor eller dollar. Om man istället ställer sig följande frågor så blir det hela mer intressant:

Finns det värde i att ha en valuta som kan skickas på några sekunder till en kostnad på ca 1 krona oavsett om man skickar 100 kr eller 100 miljoner?

Finns det värde i att ha en valuta som ingen kontrollerar, som inga banker kan skapa mer av och skapa inflation och på så vis göra alla andra fattigare?

Finns det värde i att en bonde i sydamerika som lever på landsbygden med endast en internetuppkoppling i telefonen kan ta emot samma valuta som alla andra använder?

Finns det värde i att ha programmerbara pengar som automatiskt verifierar en transaktion och som ingen kan gå tillbaka och ändra på?

Finns det värde i att att ha en token som kan verifiera att du är du och ingen annan och kunna koppla det till av dig godkända tjänster?

Förstår du detta så har du greppat något som majoriteten av befolkningen i världen inte ännu förstått. I och med detta har du chansen att gå in i det hetaste tech världen har att erbjuda. Där inte ens hedgefonder eller miljardärer har ett övertag och där endast 15 miljoner av världens befolkning känner till potentialen.

Inlägget är skrivet av Alexander Johansson som driver en av Sveriges största kryptorelaterade Telegram kanaler.

Gå med i Alexanders Telegram-kanal här!

Inlägget Gästinlägg: Det som talar för & mot krypto? dök först upp på Kryptokoll.nu.

Källan