Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Internetvaluta för dummies del 1

Internetvaluta för dummies del 1

Internetvalutor

I dagsläget finns det över 800 officiella Internetvalutor.
Bitcoin är den mest kända. Därefter kommer Ethereum, Bitcoin Cash och Ripple.
Internetvalutorna är decentraliserade och priset styrs helt och hållet av marknaden.
Därför har det blivit väldigt populärt att äga och investera i kryptovalutor de senaste åren.

 

Bitcoin/Ethereum

Bitcoin
Bitcoin är en plattform skapad med blockkedjeteknik.
Bitcoin fungerar som ett belöningssystem för de ”minare” som har verifierat blocken.

Ethereum
Ethereum är en plattform skapad med blockkedjeteknik för olika applikationer som stöttas av Microsoft, Santander och JP Morgon Bank m fl.
Ether är bränslet som driver Ethereum-plattformen. Internetvalutan ether fungerar som ett ”tack för hjälpen” för utvecklare som skapar applikationer och individer/organisationer/företag som ”minar” Ether.
Förutom att fungera som betalningsmedel har Ethereums blockkedja stöd för mer avancerade script, vilket gör Ethereum till en hel mjukvaruplattform. Scriptmöjligheten innebär att det går att skriva program som fungerar som kontrakt, eller att skapa helt decentraliserade “företag”.

Hur gör man?

Det finns 2 olika sätt införskaffa de flesta kryptovalutorna idag. Antingen via mining eller så köper du via en exchangetjänst/portal t ex Kraken

Mining

För att förklara vad mining är och varför det behövs så hjälper det att jämföra blockkedjan med en vanlig bank. Om du handlar någonting digitalt med “vanliga” pengar behövs ett system för att säkerställa att transaktionen går rätt och riktigt till, exempelvis så att samma pengar inte spenderas av samma person två gånger eller att pengarna är falska.

Handlar du med kort fyller din bank samt företag som Mastercard eller Visa den funktionen – transaktionen går via deras system, så att de kan verifiera att den är giltig. Med Internetvalutor finns ingen sådan mellanhand – pengar flyttas direkt från ett konto till ett annat, utan att en bank är inblandad.

Istället används mining, som bygger på att andra användare på nätverket granskar din överföring och bekräftar att den inte är förfalskad och att samma konto inte har spenderat samma pengar två gånger. Detta sker genom att lösa komplicerade matematiska problem, och belönas dels med en transaktionsavgift och dels med att ny kryptovaluta skapas. Detta istället för att det ska finnas en central bank som trycker nya sedlar.

Belöningen innebär att det går att tjäna pengar på att granska andras transaktioner, och att tusentals eller hundratusentals användare världen över hjälps åt för att bekräfta transaktioner utan en bank. Eftersom uträkningarna som används är komplicerade och tidskrävande innebär miningen i praktiken att du kan byta beräkningskraft mot pengar.

Exchange

Via t ex Kraken kan du köpa Ether som är Internetvalutan kopplad till Ethereum.
Precis som vid köp av olika valutor får du betala en viss avgift.