Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Kryptovalutornas Olika Plånböcker/Wallets

Hur fungerar egentligen krypto – plånböcker?

När du nu öppnat ett konto på www.coinbase.com och köpt dina första bitcoins. Du har kanske till och med öppnat ett konto på www.binance.comoch köpt lite olika valutor (altcoins) där med dina bitcoins eller ethereum. Det har förekommit en del stölder hos olika typer av mäklare som blivit hackade (aldrig hänt mig) men det kan hända såklart. Därför finns möjligheten att använda wallets/plånböcker för att åka säkerheten.
Enkelt förklarat är en krypto-plånbok samma sak som en vanlig plånbok. Men istället för att du bär den med dig fysiskt med sedlar i kan du exempelvis ha den i telefonen. En krypto-plånbok lagrar privata och offentliga nycklar. Plånböckerna interagerar med olika blockkedjor och gör det möjligt för en användare att skicka/ta emot kryptos av en annan användare.För att göra en liten återkoppling så finns alla transaktioner lagrade och förvarade i blockkedjan och i blockkedjan står det exempelvis hur många bitcoins en användare har. Det finns olika typer av plånböcker:1. Skrivbordsplånbok: Denna plånboken laddar du ner till ditt skrivbord och installerar. De kan bara kommas åt från en specifik dator och har stor säkerhet då de inte är kopplade till internet utan enbart till datorn. Exempel, www.Exodus.io2. Online: Det finns plånböcker som finns i cloudsystem och dessa kommer du åt på internet. Men eftersom de finns på internet kan de hackas och är inte lika säkra som de på skrivbordet tex. Exempel, www.myetherwallet.com.

3. Mobilen: Du laddar ner plånboken som app vilket är kanon om du vill använda dina kryptos i vardagen. Exempel, Airbitz.

4. Hårddisk-plånbok: Dessa är de säkraste varianterna av plånböcker då du lagrar dina valutor på ett USB minne anpassat för kryptovalutor. Det säkraste är således att ha dina valutor offline. Du kan använda USB på vilka datorer som helst och enkelt skicka eller ta emot sina valutor. Exempelhttps://www.ledgerwallet.com.

5. Papper: Du skriver ut dina nycklar och gömmer i garderoben. Återigen så är det säkraste att ha dina kryptos offline. Du har alltid en QR-kod kopplad till dina valutor så om du ska skicka eller ta emot kan man alltid scanna koden.

Bilden nedan är ett exempel på en “pappers” plånbok som du kan skriva ut. Tänk på att din private key är bara för dig – precis som lösenordet till ditt bankkonto, den ska du ALDRIG visa för någon annan. Den ger andra tillgång till ditt innehav vilket du såklart vill undvika. Jämför det med om någon får tillgång till ditt bankkort och kan på så sätt använda dina pengar. Du kan dock använda public key vilket kan jämföras med ditt kontonummer. Där kan andra bara sätta in pengar till dig vilket är trevligt. Nu undrar ni säkert varför jag delar min private key? Den plånboken jag delar är givetvis tom.

Skribent: Dennis Sahlström