Sök

Bitcoin Sverige
Kryptovalutor Om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta/Bitcoin behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Informationen på den här sidan riktar sig främst till dig som är privatperson

Vad är bitcoin
Bitcoin är digitala pengar för en digital värld. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker . Bitcoin är öppet för alla och kontrolleras inte av någon stat, bank eller företag.

Vem är Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto är personen som skapade Bitcoin, såväl i teorin som genom en praktisk, fungerande implementation. Vem som står bakom denna algoritm är dock okänt. Många har försökt lista ut detta genom åren men ingen har kunnat bevisa något.

Köpa Bitcoin med Swish
Vi på Internetvalutan.se har gjort det möjligt att köpa Bitcoin med Swish och det gör du genom att trycka HÄR

Vad är blockkedjan enkelt förklarat

Vad är blockkedjan enkelt förklarat

Vi är många nya så jag tänkte att det är dags för en lätt och tydlig förklaring av blockkedjan. Kanske även något förenklad. Kommentera gärna om ni vill lägga till något, Vad är blockkedjan enkelt förklarat

Vad är blockkedjan enkelt förklarat

Vad är blockkedjan?
Blockkedjan kan liknas vid ett offentligt bokföringssystem, där alla transaktioner förvaras. Tusentals datorer runt om i världen är sammanlänkade och utgör detta bokföringssystem. De läser av transaktioner och uppdateras regelbundet med några få minuter mellan uppdateringarna. Nätverket av datorer som är sammanlänkade på ett sådant vis kallas för en blockkedja. Du kan lita på det eftersom det betyder att varje enskild transaktion har blivit verifierad gång efter gång av alla involverade datorer (blockkedjan). Med tusentals sammanlänkade datorer världen över, som ger ifrån sig samma information, är bokföringssystemets integritet säkerställd. Varje enskild kryptovaluta använda sig av olika blockkedjor, men det finns även blockkedjor som delas av olika kryptovalutor.

Hur fungerar det?
Föreställ dig att jag skickar 10 kronor till dig och att du sedan skickar de till någon annan. På något sätt måste någon hålla koll på dessa transaktionerna, för att undvika att någon förfalskar transaktionen eller att någon säger att de inte fått pengarna. Historiskt, har centralbanker eller banker haft kontroll på transaktionerna genom ett bokföringssystem. Det är baserat på ett centraliserat system. Med Bitcoin, som är den vanligaste digitala valutan, har det centraliserade systemet vänts upp och ned. Istället för ett centraliserat system som kontrollerar bokföringssystemet, så har nu varenda av de tusentals datorerna i blockkedjan en egen kopia av bokföringssystemet. Varje enskild transaktion förvaras där, från den första transaktionen till den senaste. Detta är ett decentraliserat system som kallas för blockkedjan. Vad är blockkedjan enkelt förklarat Vad är blockkedjan enkelt förklarat

Ha dock i åtanke att pengar inte har något faktiskt värde i sig själv – det har ett värde enbart för att vi tillskriver ett visst värde. Pengar är ett spårningssystem – vi spårar vad vi äger och vad vi är skyldiga. Detta kallas för ett bokföringssystem. Oavsett i vilken form pengar existerar, så tillskrivs värde baserat på hur det kan bokföras (eller spårningssystem för vem som äger vad). Det är vad blockkedjan är – ett gigantiskt decentraliserat bokföringssystem.

Varför är så många datorer nödvändiga?
Idén kommer från flygplanssäkerhet. Om du endast har en dator som flyger planet och systemet kraschar, kan flygplanet störta. Tanken var att om det fanns tre datorer och en fallerade, skulle faktumet att de två fungerande sa något annat än den som var sönder innebära att informationen från de fungerande väga tyngre och att planet således skulle fortsätta sin kurs. Skaparna av blockkedjan tog det ett steg längre och ville att så många datorer som möjligt skulle kunna utgöra blockkedjan. Om datorerna inte skulle vara överens om en transaktion så skulle majoriteten vinna. Det vill säga det som 51% av datorerna säger, vinner och den informationen hamnar i samtliga datorernas bokföringssystem.

En särskilt brilliant liknelse kommer från Nick Szabo, skaparen av Bitgold, som många hävdar är föregångaren till Bitcoin. Tänk dig en flyga som fastnar i bärnsten. Om det är ett tunt lager vet vi att flugan inte varit fast så länge. Men om det är en stor bärnsten vet vi att flugan varit fångad under en lång tidsperiod – ingen kan motsätta sig det.

Blockkedjans datorer formar ett lager på bärnstenen varje gång en transaktion genomförs. När en transaktion väl sker är det näst intill omöjligt att ändra och varje nytt lager gör det ännu svårare att göra en förändring. Varje dag tillförs mer information och bärnstenen blir större och större. Med andra ord, miljoner små transaktioner, exempelvis att jag överför pengar till dig som är i ett annat land, dokumenteras i blockkedjan. Samtliga transaktioner blir fastlåsta i blockkedjan och kan inte ändras i efterhand. Informationen (eller flugan) är fast för evigt och är bevis för att transaktionen är gjort och kan således inte bli ogjord. Det är hela poängen med blockkedjan och ett decentraliserat system – datorerna tillåter det att förbli ett decentraliserat system som styrs av alla istället för att styras av få som försöker kontrollera allmänheten. Vad är blockkedjan enkelt förklarat Vad är blockkedjan enkelt förklarat 

Ha en härlig dag 🙂

Källa: Dennis Sahlström

Nackdelar med internetvalutor